Medisinsk informasjon i geografiske informasjonssystemer
Abstract
Hæren og Forsvarets Militærgeografiske Tjeneste (FMGT) representerer i dag de største miljøene for geografiske informasjonssystemer (GIS) i Forsvaret. Ettersom den teknologiske utviklingen har resultert i en lavere brukerterskel blir implementeringen i organisasjoner uten tilsvarende kompetanse oftere aktualisert. Forsvarets sanitet (FSAN) driver innsamling, organisering, analyse og presentasjon av medisinsk informasjon. Som en del av denne arbeidsprosessen har vi valgt å se nærmere på mulighetene for å integrere GIS, og kommet frem til følgende problemstilling:
Hvordan kan GIS benyttes innen innsamling, organisering, analyse og presentasjon av medisinsk relatert informasjon for å øke verdien og utnyttelsen av denne?
Empiriens grunnlag ligger i intervjuer med personell i FSAN, Geodata og ved å gjøre dokumentstudier. Hvert ledd i GIS-hjulet betraktes, og det benyttes stabsstudiemetodikk og praktiske eksempler i gjennomgangen.
Prosessen for FSANs arbeid følger en syklus som danner grunnlaget for hvordan vi betrakter bruken av GIS.
Vår analyse av FSAN viser at dagens situasjon, i et geografisk perspektiv, fremstår lite strukturert når det kommer til innsamling, organisering og analyse. Det mangler også pålitelige og effektive grafiske presentasjonsmuligheter.
Bruk av GIS vil effektivisere arbeidet. Informasjon som samles inn ved bruk av denne teknologien vil kunne lagres, organiseres og deles mye mer effektivt enn dagens situasjon muliggjør. Det finnes systemer som kan nyttes til analyseformål uten betydelige forkunnskaper i GIS, men ved å samarbeide med teknisk GIS-personell vil det være mulig å øke analysekompleksiteten. Ved å ansette en militærgeograf eller inngå et større samarbeid med en slik kapasitet i Forsvaret vil en effekt kunne oppnås. Bruken av GIS vil muliggjøre en visuell fremstilling av situasjonen, og kan fungere som et substitutt til skriftlige og muntlige publikasjoner og presentasjoner for å øke verdi og utnyttelse av data.
Gevinsten synes helt klart å overstige ressursinnsatsen, og vi anbefaler at det gjøres en konseptutvikling for implementering av konkrete tekniske løsninger og programvare som ivaretar alle ledd i arbeidsprosessen.