Ledelsesfilosofi under slaget ved Goose Green. En litteraturstudie om hvordan endring i ledelsesfilosofi til en oppdragsbasert tilnærming kan identifiseres som en faktor som bidro til suksess under slaget ved Goose Green.
Abstract
Oppgaven tar for seg hvilke prinsipper fra ledelsesfilosofi som kan identifiseres under slaget ved Goose Green. Videre ser den på hvilken rolle ledelsesfilosofi har hatt under slaget, og effekten av ulike former for ledelse.
Bakgrunnen for tematikken er en allmenn konsensus om at ledelse søker å løse oppdrag så effektivt som mulig og at ledelse kan hindre og fremme tempo under en operasjon. Slaget ved Goose Green ble derfor valgt på bakgrunn av at det inneholder forskjellige tilnærminger til kommando og ledelsesfilosofi i samme slaget. Problemstillingen som undersøkes er om «endring i ledelsesfilosofi til en oppdragsbasert tilnærming kan identifiseres som en faktor som bidro til suksess under slaget ved Goose Green».
Studien er en litteraturstudie som hovedsakelig baserer seg på sekundærkilden Not Mentioned in Despatches av Spencer Fitz Gibbon. Sekundærkildene Goose Green av Mark Adkin og Penal Company on the Falklands av Philip Neame er også benyttet for å sammenligne funnene og få flere synsvinkler på hendelsene som undersøkes. I tillegg har vi gjennomført et intervju med Philip Neame som var kompanisjef under slaget for å få hans refleksjoner om temaet opp imot vår problemstilling. Tilnærmingene drøftes gjennom fire deler hvor det innledningsvis settes fokus på utgangspunktet for operasjonen. Deretter undersøkes den innledende fasen av operasjonen frem til endringen i ledelsesfilosofi. Før virkningen av endring i ledelsesfilosofi drøftes. Oppgaven viser gjennom sin drøfting de ulike tilnærmingene til ledelsesfilosofi som ble benyttet og hvordan skiftet til desentralisert ledelse bidro til en positiv endring og fremgang under slaget ved Goose Green. Selv om vi ser på om desentralisert ledelse bidro til fremgang under slaget, skal det ikke misforstås som en isolert hovedårsak til seieren.
Studien viser innledningsvis en ordrebasert tilnærming til ledelse før et taktskifte til oppdragsbasert ledelse. Funnene viser hvordan ordrebasert ledelse gjennom trådstyring og kontrollbehov hindrer initiativ, fleksibilitet og tilpasningsevne som påvirket tempo og effektivitet i operasjonen når det brukes feil. Etter faseskiftet tillater desentralisert ledelse beslutningstaking og initiativ på lavere nivå som førte til en mer fleksibel og tilpasningsdyktig styrke med et høyere tempo. Studien adresserer også farene ved oppdragsbasert ledelse dersom det er mangel på koordinering og helhetsforståelse. Overgangen til directive command har blitt identifisert som en mer hensiktsmessig tilnærming under slaget som muliggjorde bedre utnyttelse av mulighetsrommende som oppstod.