Den tyske offensiven i Verdun 1916 sett i lys av dagens prinsipper for angrepsoperasjoner.
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3129723Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Bacheloroppgaver [548]
Sammendrag
Denne oppgaven tar for seg den tyske offensiven i Verdun, og svarer på følgende problemstilling: Hva karakteriserte det tyske angrepet i Verdun i 1916, og hvilke erfaringer herfra kan man finne igjen i dagens prinsipper for angrepsstrid?
Bakgrunnen for dette temaet er muligheten til å høste lærdommer fra taktiske beslutninger som ble tatt for over hundre år siden, og se disse i lys av dagens prinsipper for angrep, som blir omtalt i Hærens håndbøker. Vi valgte denne tematikken da den gir mulighet for å se på dagens doktriner og håndbøker med et kritisk blikk, og analysere hva disse prinsippene bygger på. Disse prinsippene er samtidig relevante for oss som fremtidige offiserer, da det er disse vi selv utdannes i, og skal benytte videre i karrieren.
Oppgaven baserer seg hovedsakelig på primær- og sekundærkilder fra militærteoretikere, historikere og forfattere. Teori er blant annet hentet fra pensumlistene til flere emner vi har hatt gjennom studieløpet vårt på Krigsskolen. I tillegg har vi benyttet og studert to sekundærkilder, Walking Verdun av Christina Holstein og The Price of Glory av Alistar Horne, for beskrivelse av de taktiske begivenhetene. Vi drøfter de taktiske erfaringene fra slaget i Verdun opp mot angrepsprinsippene HOKET, som beskrevet i Håndbok for mekanisert infanteribataljon og Panserbataljon i felt, gjennom å studere syv ulike deler av operasjoner. På denne måten har vi altså sett på datidens taktikk og drøftet hvilke erfaringer vi kan gjenkjenne fra dagens håndbøker.
Drøftingen viser først og fremst at slaget ved Verdun, med sine kontinuerlige, massive og utmattede angrep og grusomme forhold, er et paradigmeeksempel på slitasjekrigføring med den direkte tilnærmingen som metode. Videre viser drøftingen at noen angrepsprinsipper harmonerer mer med erfaringene, enn andre. Tyske styrker viste flere situasjoner hvor prinsippene handlefrihet, kraftsamling og tempo ble utvist godt. Samtidig som bruken av prinsippene enkelhet og overraskelse i mindre grad er identifisert.
Oppgaven har tatt et steg tilbake i tid, og anbefaler videre å analysere eller undersøke hvordan moderne teknologi og endrede krigføringstaktikker har påvirket anvendelsen av prinsippene.