Veiledning og mestringstro. Hvordan kan veiledning fra troppssjef påvirke mestringstroen hos lagførere.
Abstract
Denne oppgavens tema er veiledning og mestringstro. Oppgaven har til hensikt å hjelpe troppssjefer og andre ledere som benytter veiledning som verktøy i sin hverdag. Veiledning er et viktig verktøy for ledere på lavt nivå som har personellansvar. Problemstillingen oppgaven tar for seg er følgende: Hvordan kan veiledning fra troppssjef påvirke mestringstroen hos lagførere? Problemstillingen besvares i form av en kvalitativ litteraturstudie av blant annet sentrale norske teoretikere som omtaler veiledning og Banduras teori om mestringstro.
Veiledning kan skje på flere områder. De mest sentrale områdene for veiledning for en troppssjef er yrkesfaglig veiledning og personlig veiledning. Videre kan det benyttes ulike metoder for veiledning. De mest relevante metodene er gestaltveiledning og handlings- og refleksjonsorientert veiledning. Mestringstro kan påvirkes ved hjelp av fire faktorer: Mestringserfaring, verbal overtalelse, vikarierende erfaring og fysiologiske tilstander.
Veiledning vil kunne påvirke en lagførers mestringstro, men er ingen universalløsning. Ved dårlige mestringserfaringer hos lagføreren vil ikke verbal overtalelse alene kunne øke mestringstroen. Handlings- og refleksjonsorientert veiledning er et godt verktøy for å få lagføreren til å bearbeide opplevelsene og følelsene hun gjorde seg. I Forsvaret brukes denne metoden i form av after action review (AAR). Det mest effektive tiltaket for å øke mestringstro er å gi lagføreren en positiv mestringserfaring. Veiledning alene vil ikke føre til dette, men det kan være et godt verktøy på veien mot å øke lagførerens mestringstro.