Kystvakten og politiet – bistand og samarbeid i kystsonen
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3113062Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Masteroppgaver [469]
Sammendrag
Denne masteroppgaven handler om hvordan Kystvakten og politiet samarbeider. Kystvakten har siden opprettelsen i 1977 seilt med splittflagg ute i havet og langs norskekysten for å hevde Norges suverenitet og Norges rettigheter. Som en del av Sjøforsvaret er Kystvakten en integrert del av Forsvaret. Ut over det militære har Kystvakten også andre viktige oppgaver, og det er å håndheve og forvalte den myndighet som er gitt gjennom lov om Kystvakten - kystvaktloven. En av de oppgavene som er beskrevet i kystvaktloven er at Kystvakten skal støtte en rekke statlige aktører som har ansvar for oppgaver tilknyttet havet og sjøen langs kysten.
Politien er en av etatene Kystvakten skal støtte og bistå. Oppgavens problemstilling retter søkelyset på hvordan dette samarbeidet fungerer i praksis og om det følger intensjonen i kystvaktloven. Jeg har selv vært så heldig å jobbe i Kystvakten og har jobbet tett med politiet gjennom flere år. Mine egne erfaringer er noe av det som danner grunnlaget for utviklingen av problemstillingen.
Oppgavens forskningsspørsmål besvares gjennom en kvalitativ casestudie hvor jeg samler inn data gjennom intervju. Det er valgt å innhente data fra fem nåværende og tidligere skipssjefer på indre kystvaktfartøy og fra fire operasjonsledere i politiet. Disse belyser samarbeidet ut fra sitt utsynspunkt. Empirien fra intervjuene sammenstilles med empiri fra dokumentanalyser av forskrifter, instrukser og samarbeidsavtaler som påvirker samhandlingen mellom Kystvakten og politiet.
Drøftingen og oppsummeringen i denne masteroppgaven viser at det både fra politiets side og fra Kystvaktens side er vilje til å samarbeide for å løse felles oppgaver, men at det er forskjellige ambisjoner hos de to organisasjonene for hvordan og i hvor stort omfang samarbeidet skal foregå. I enkelte situasjoner er motivasjonen størst til å samarbeide hos dem som jobber i Kystvakten. Resultatene viser også at det er behov for bedre kjennskap til hvordan lover og regler skal benyttes i samarbeidet mellom organisasjonene. Det er også avdekket at flere av de instrukser og samarbeidsavtaler som foreligger er utdaterte og lite hensiktsmessige for den jobben de skal beskrive.