Overlevelse eller lederutdanning- hvilken merverdi gir bruk av veiledere på vinterøvelse for økt læringsutbytte hos kadettene?
Bachelor thesis
Published version
Date
2023Metadata
Show full item recordCollections
- Masteroppgaver [469]
Abstract
Overlevelse eller lederutdanning- hvilken merverdi gir bruk av veiledere på vinterøvelse for økt læringsutbytte hos kadettene?
Forsvarets høgskole (FHS) er Forvarets primærleverandør for lederutdanning, et ansvar som inkluderer både offiserer og spesialister (Forsvaret, 2020, s. 17). Videre påpekes det i Forsvarets grunnsyn på ledelse (2020) at ledelsesfaget skal utøves i tråd med «forskningsbasert kunnskap og beste praksis», og dermed opptre som rådgivere innenfor utdanning og utvikling av ledere i Forsvaret. Grunnlaget for gode offiserer i Forsvaret blir dermed dannet på krigsskolene.
I løpet av utdanningen gjennomføres en rekke praktiske læringsarenaer. På Luftkrigsskolen innebærer dette tett oppfølging av veiledere, en praksis som både er ressurskrevende og unik for skolen. Det vil derfor være interessant å se på hvilken verdi veiledning under en slik praktisk læringsarena har for kadettenes læring, utvikling og mestring. Den praktiske arenaen som er benyttet som utgangspunkt i denne oppgaven, er «Øvelse Vinter» som gjennomføres ved 1. året på Luftkrigsskolen.
Som en konsekvens av utdanningsreformen kommer flere av kadettene med lite eller ingen tidligere militær erfaring, i motsetning til tidligere da de gjerne hadde både befalsutdanning og erfaring fra det militære arbeidslivet. Dette er faktorer som må tas i betraktning for hvordan kommende øvelser gjennomføres og hvor fokuset skal ligge. I den sammenheng kan det være avgjørende at faglærere og veiledere tilpasser seg kadettenes behov. Vil det fortsatt være rom for lederutvikling, eller vil det å overleve på vinterfjellet være det overbærende fokuset, og hvordan påvirker dette kadettenes læringsutbytte i etterkant?