Lederutvikling av nyutdannede offiserer i ny ordning for militært tilsatte
Abstract
Denne oppgaven har undersøkt hvordan Luftforsvaret er forberedt og rustet til å ivareta lederutvikling av nyutdannede offiserer i ny ordning for militært ansatte (OMT). Ny utdanningsmodell som en følge av ny OMT gjør at nye offiserer gjennomfører krigsskoleutdannelsen før man har fått praktisk erfaring på operativ avdeling. Dette medfører et vesentlig skifte i hvordan lederutviklingen av nye offiserer vil gjennomføres etter ny ordning.
Studien har en kvalitativ tilnærming og er avgrenset til Luftvernbataljon Ørland (LVBN). Undersøkelsesobjektene inkluderte kadetter som skal til avdeling, avdelingens offiserer og avdelingsledelse samt Luftforsvaret som organisasjon, og det ble sett på hvordan disse ville bidra til lederutvikling av nye offiserer i ny OMT.
Funnene i studien viser at planen for lederutvikling av nye offiserer i Luftforsvaret er uferdig. Selv om Luftforsvaret har gitt ut retningslinjer for hvordan lederutvikling skal foregå, er det foreløpig få andre konkrete tiltak knyttet til dette. Det foreligger heller ingen formell plan for lederutvikling ved LVBN. Avdelingen hadde derimot flere gode tanker om tiltak for å rette større fokus på lederutvikling av nye offiserer, der det må skapes tid og rom for gjennomføring. For at dette skal skje, må lederutvikling prioriteres både av Luftforsvaret og ved avdelingene, og det må skapes en kultur over tid slik at lederutvikling blir en naturlig del av hverdagen og kompetansen organisk. Avdelingen mener de har god kompetanse til å gjennomføre lederutvikling av nye offiserer, og kadettene som skal bli nye offiserer har gode inngangsverdier til videre lederutvikling ved avdeling. Siden det nå er første gang man mottar offiserer fra ny utdanningsordning, er det viktig å ha gode forventningsavklaringer mellom avdelingen og nye offiserer da kompetansen og erfaringen nye offiserer har i dag er annerledes enn før.