Landbasert langtrekkende presisjonsild (LLPI). En uttalt ambisjon om anskaffelse, men til hvilke oppgaver?
Abstract
Det har vært et privilegium å gjennomgå masterutdanning ved Forsvarets Høyskole (FHS). Studiet har vært både en faglig «mid-life update» og et mentalt pusterom i et ellers hektisk arbeidsliv i Forsvaret.
Covid-situasjonen har naturlig nok preget studieårene 2020 og 2021. Selv om ikke alt ved en «brådigitalisering» har gått smertefritt for seg, velger jeg å tro at FHS evnet å tilpasse seg situasjonen tilstrekkelig til at jeg og mine medstudenter også har fått tilført de nødvendige kunnskaper og ferdigheter for å håndtere de utfordringer som venter i fortsettelsen av karrieren i Forsvaret.
Selve arbeidet med masteroppgaven har gitt meg mulighet til å fordype meg i fagområde som har interessert meg over tid, men som jeg neppe ellers hadde fått, eller tatt meg tid til å studere så inngående.
Arbeidet med oppgaven har også gitt en positiv sideeffekt til ordinær jobb. Delvis parallelt med masterarbeidet har jeg deltatt i første del av konseptvalgutredning (KVU) for landbasert langtrekkende presisjonsild (LLPI). Det generelle overblikk over fagfeltet jeg hadde opparbeidet meg i forkant av denne deltakelsen oppfattet jeg som svært fordelaktig. Forhåpentligvis kan det også stå som et eksempel på at masterarbeid kan gi relativ umiddelbar effekt tilbake til arbeidsgiver også.
Selv om oppgaven er skrevet individuelt, så skylder jeg flere en takk for bidrag gjennom prosessen.
Først og fremst skylder jeg min veileder Palle Ydstebø en stor takk. Hans store faglig overblikk, interesse for prosjektet, og evne til å motivere en til tider frustrert masterstudent må sies å ha en vesentlig del av æren for at dette prosjektet faktisk endte i et konkret produkt.
FFIs forskere Halvor Ajer, Helena Nygård og Richard Fauli skylder jeg en takk for interessante diskusjoner gjennom KVU-arbeidet våren 2021, diskusjoner som nødvendigvis har hatt positiv «spillover» effekt på denne oppgaven.
Til sist en takk til kolleger ved HVS Artilleriskolen gjennom «sessongen» 2020-2021. Jeg takker for gode faglige diskusjoner «i gangene», og for tålmodighet. Å ha kolleger opptatt med deltidsstudier er ingen idealløsning, da ingen stillinger, i alle fall ikke stillinger som jeg har hatt befatning med, er lagt opp til en prosentsats under 100%.