Utdanningsreformen i praksis. En studie av ny utdanningsmodell for spesialister
Abstract
Utdanningsreformen i Forsvaret skal bidra til et utdanningssystem som skal levere relevant, behovsprøvd, fleksibel, kostnadseffektiv og god militær utdanning.
Formålet med denne studien har vært å se nærmere på ny utdanningsmodell for spesialister og hvilken konsekvenser den har på Brigade Nords behov for kompetent befal. Jeg har valgt å benytte meg av et kvalitativt undersøkelsesopplegg. Datainnsamlingen er gjennomført ved å intervjue sjefer på forskjellige nivå i Brigade Nord. Det teoretiske rammeverket for studien tar utgangspunkt i kompetanse, læring og ledelse. Samlet danner dette grunnlaget for å kunne svare på problemstillingen i denne studien.
Funnene i studien viser at man er positiv til selve utdanningsmodellen slik den er lagt oppmed utdanning innenfor forskjellige nivå. En av effektene man ønsket å oppnå ved innføringen av ny ordning for militært tilsatte(OMT) er lengre ståtid. Dette ville igjen redusere antallet som hadde behov for utdanning. Når ståtiden ikke har gått opp, så må det hele tiden fylles på i bunnen. Kvoter og antall plasser ved de forskjellige utdanningene er for lave slik at man underproduserer. Dette bidrar også til en utforutsigbarhet for avdelingene da kvotene endrer seg.70% av de militært ansatte skal være OR, noe som har ført til et stort ettersleppå den videregående befalsutdanningene(VBU). Mengden av personell som skal på utdanning bidrar til et stort funksjonelt fravær i avdelingene, som igjen bidrar til ekstra belastning på resterende personell. Fag-og funksjonsutdanningen lider under mangelen på nok instruktører, og ressursene ved Hærens våpenskole strekker ikke til. Avdelingene i Brigade Nord blir dermed nødt til å gjennomføre egen interne kurs for at befalet skal kunne innha de riktige kvalifikasjonenene i henhold til stillingen. Man har endret utdanningen i takt med innføringen av OMT, og som fører til at avdelingene i større grad må kartlegge sine ansatte for å vite hvem som er i stand til å drive hvilken utdanning. Med tanke på alle de utfordringene som er belyst, så kan det heller ikke sies at den operative evnen til Brigade Nord har økt.