Søvn og læring. Sammenhengen mellom søvn og læring i militær praktisk navigasjon
Bachelor thesis

View/ Open
Date
2024Metadata
Show full item recordCollections
- Bacheloroppgaver [566]
Abstract
Militær praktisk navigasjon (MPN) praktiserer erfaringsbasert læring. På MPN seilas benyttes skolefartøyene Kvarven og Nordnes. Navigasjonskadetter på Sjøkrigsskolen opplever at praksis om bord skolefartøyene gir en høy grad av læring. Refleksjon, tilbakemelding, og tillit mellom veileder, kadett og miljø er viktig for at kadetten skal tørre å utfordre seg selv og dermed oppnå utvikling og læring. Oppgaven løfter problemstillingen - Hvordan kan søvnlengde og -kvalitet påvirke læringen til navigasjonskadettene under MPN seilas? Formålet med oppgaven er å studere sammenhengen mellom søvn og læring, og videre relatere dette til MPN seilas om bord skolefartøyene. Videre kan oppgaven bidra til et bredere beslutningsgrunnlag for hvordan MPN faget organiseres og praktiseres, med den bakt-anken om å alltid drive kunnskapsbasert undervisning.
Normal søvn for unge voksne (18-25 år) regnes som 7-9 timer sammenhengende søvn. Videre er mindre enn 6 timer ikke å anbefale. Det er viktig å legge til rette for dette for god helse, og mer relevant for oppgaven, nemlig læring.
Læring og hukommelse henger tett sammen. Oppgaven tar utgangspunkt i skille deklaratorisk og ikke-deklaratorisk hukommelse. Førstnevnte omfatter faktabasert kunnskap og selvopplevde situasjoner og hendelser. Sistnevnte handler om hukommelse for hvordan noe gjøres, som for eksempel følging av prosedyrer. Begge typer hukommelser er viktig for navigering i MPN.
I lys av teori og litteraturstudie fremstår det som om det burde legges til rette for normal søvn under lengre MPN seilas. Dette vil være i tråd med anbefalinger, og kan føre til økt læring, og derav flinkere navigatører. Likevel er utviklingen og læringen i MPN faget sammensatt og omfangsrikt, noe som er krevende å belyse i en oppgave av dette omfang.