Kunstig intelligens og flytrygging, en god cocktail?: Hvordan kan KI bidra til å forbedre flytryggingen i Luftforsvaret?
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3154265Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Masteroppgaver [469]
Sammendrag
Bakgrunnen for denne oppgaven er forfatterens ønske om å fordype seg innenfor flytrygging og eventuelt finne ut hvordan flytrygging kan utvikle seg ved å benytte seg av kunstig intelligens (KI). Mye av forskning på KI og benyttelse av denne teknologien er i dag forbeholdt store internasjonale firma, det er derfor interessant å se hvilke muligheter det finnes for å benytte KI til flytrygging i Luftforsvaret.
Denne oppgaven er en kvalitativ oppgave hvor forskningsdata har blitt samlet inn ved hjelp av intervjuer og litteratursøk. Som en teoretisk forankring er James Reason benyttet i drøftingen på det som angår tryggingsarbeid. Daniel Kahneman benyttet for å forklare hvordan oppgavebehandling i den menneskelige hjernen fungerer.
I oppgaven redegjøres det for hvordan flytrygging i dag ivaretas gjennom den dedikerte fly- og bakketryggingsorganisasjonen. Videre undersøker oppgaven også hvilke kjente utfordringer som denne organisasjonen står ovenfor. I tillegg redegjøres det for hvilke fly- og bakketryggingsutfordringer som eksisterer internt i Luftforsvarets driftsorganisasjon. Oppgaven inneholder også en gjennomgang av hovedtyper KI som finnes, og forklarer hvilke egenskaper og funksjonsmåter disse har. Analysedelen av oppgaven tar for seg utfordringene som er kommet frem gjennom informasjonsinnhentingen til oppgaven. Her utledes utfordringene videre og nye implikasjoner og sekundærutfordringer løftes frem. I drøftingsdelen foreslås det KI løsninger for å løse utfordringene, samt utledede sekundærutfordringer.
Studien viser at det er mange områder hvor KI kan benyttes innenfor fly- og bakketrygging i dag, imidlertid fremkommer det i studien at ikke alle utfordringene kan løses. Det dukker også opp mange nye utfordringer ved å vurdere bruk av KI. Noen av disse utfordringene blir også forsøkt besvart i studien.
Denne studien vil kunne gi en pekepinn på hvilke områder som egner seg for en eventuell innføring av KI i Luftforsvaret, og hvilke utfordringer en slik innføring vil medføre. I hovedsak kan KI bidra best innenfor saksbehandling av rapporter og analyse av disse, men en forutsetning er høy kvalitet på datamateriale og støtte for KI systemer i form av tilstrekkelige IKT ressurser